Ontdek

Fallop

fallop

ons eigen landgoedbier met duizendknoop

Landgoed Wellenseind levert al jarenlang een strijd tegen de Sachalinse duizendknoop, een plant die oorspronkelijk uit Azië komt en de inheemse ondergroei van onze beekbossen kan overwoekeren. Bij het bestrijden en in toom houden zetten we schapen in, kneuzen we de planten en doen we mee aan een studieproject waarbij de Japanse bladvlo als natuurlijke vijand wordt ingezet.

Maar we vonden ook een nog veel mooiere methode: het oogsten van de jonge scheuten voor het brouwen van ons eigen landgoedbier: Fallop (afgeleid van de wetenschappelijk naam Fallopia sachalinensis). Naast bier maken we van de plant ook yoghurtijs, chutney en jam. Bij al deze producten is de friszure toon in de smaak kenmerkend.

Voor onze Fallop dienen we de scheuten vroeg in mei te oogsten. Ze gaan vervolgens naar Bierbrouwerij De Roos in Hilvarenbeek, waar er een heerlijk biertje van wordt gemaakt. Een Belgische Pale Ale met tarwe, iets kruidig en met de zure tonen van duizendknoop en citrus. De doordrinkbare dorstlesser heeft een rijke smaak en een alcoholpercentage van 5,5%

Fallop is exclusief bij Voor Anker verkrijgbaar, geschonken in het restaurant of op het terras, of in 33 cl en 75 cl-flessen in de streekwinkel. Een origineel geschenk uit de Kempen, dat ook feestelijk verpakt kan worden, bv met een Voor Anker-glas erbij.

 

Video afspelen